sreda, 20. november 2013

Teletina z marinado iz worchesterske omake

Danes sem pripravila teletino z marinado na moj način, in sicer sem marinadi dodala slavno worchestersko omako. Tej omaki sem se dolgo časa izogibala, saj sem bila prepričana, da me ne bo navdušila. Ker pa sem pri brskanju po različnih receptih v zadnjem času vse prevečkrat naletela nanjo, se je v meni prebudil tisti kanček radovednosti. Morda pa le ne more biti tako napačna. In pristala je tudi v moji kuhinji. Seveda sem jo morala takoj poskusiti. Na tak način sem za teletino pripravljala marinado prvič in z gotovostjo lahko rečem, da ji je worchesterska omaka dala tisti kanček aromatične ostrine, ki je spravila vse brbončice pokonci.


POTREBOVALA SEM (za dve osebi):

  • 2 srednje velika telečja zrezka
  • 6 majhnih šalotk
  • 3 stroki česna
  • 6 žlic kvalitetnega oljčnega olja
  • 2 žlički worchesterske omake
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • morska sol
  • poper


Šalotko sem olupila, na drobno sesekljala in jo vsula v skledo. Stroke česna sem splahnila pod vodo, osušila in jih neolupljene strla kar z večjim kuhinjskim nožem, toliko, da so spustili svojo čudovito aromo. Oh, kako obožujem česen. Dodala sem jih k šalotki. Mešanici sem nato dodala še oljčno olje, dijonsko gorčico in worchestersko omako. Nato sem vse skupaj še posolila in popoprala, ter dobro premešala. Telečja zrezka sem najprej narahlo potolkla ter takoj za tem osušila s papirnato brisačo in ju položila v nizko stekleno posodo drug poleg drugega. Prelila sem ju z marinado. Nato sem zrezka še obrnila in tako poskrbela, da sta se res dobro navlažila in prepojila. Prekrila sem ju s plastično kuhinjsko folijo in sicer tako, da se je folija dotikala zrezkov in tako poskrbela, da je marinada ves čas bila v stiku z zrezki. S še enim kosem folije pa sem prekrila celotno posodo in vse skupaj postavila v hladilnik. Meso sem pustila marinirati vso noč.

Naslednji dan sem vzela meso iz hladilnika in ga kakšno uro pustila počivati še na sobni temperaturi. Segrela sem ponev na močnem ognju. Iz marinade sem vzela meso in poskrbela, da sem ga čim bolj otresla šalotke. Zrezka sem na hitro popekla na močnem ognju z obeh strani. Nato sem dodala še košček masla in dodala preostanek marinade s šalotko in česnom. Na hitro sem vse skupaj popražila, dodala kanček vode in tako dobila lepo in dišečo omako. 

Ko sem ugriznila v meso, sem začutila, kako se je čudovito prepojilo z marinado in nedvomno bo worchesterska omaka sedaj stalnica v moji kuhinji.Ni komentarjev :

Objavite komentar