ponedeljek, 02. junij 2014

Rižota s šparglji in dimljeno slanino - ter o tem, kako se je piknik končal brez fotografij


Po dobrem tednu dni se ponovno javljam - spočita in z novo energijo za nadaljnje podvige in izzive. Kako se počutim sedaj, ko imam spredaj številko tri, so me v teh dneh zelo pogosto spraševali. Moj odgovor se glasi - čudovito! Sicer pa saj veste... počutimo se tako, kot se sami odločimo. Življenje je pa res prekratko in preveč dragoceno, da bi čas izgubljali v negativnih mislih, kajne?

Dolgujem vam tudi par besed o rojstno-dnevnem pikniku, ki je sicer minil hitro, a imeli smo se super. Imam pa malce slabo vest, saj me je vloga gostiteljice tako prevzela in okupirala, da sem pozabila pravočasno fotografirati mizo, obloženo z dobrotami, ob katerih smo uživali. Ko sem se prvič spomnila, da bi v roke prijela fotoaparat, so na mizi ostali le še prazni krožniki. Očitno bom morala naslednjič v takih primerih za fotografa pravočasno zadolžiti mojega dragega... dobra šola za v prihodnje :)

Vseeno pa bom napisala s čim vse smo se sladkali, sledili pa bodo tudi recepti. Poleg tiste piknik klasike, kot so čevapčiči, pečena vratovina, ter priloge iz sveže narezane paprike, paradižnika in mlade čebule, so se na naši mizi znašli tudi:gratinirane kapesante 
~
orjaški gamberi na nabodalcih
~
mariniran losos na žaru
~
krompirjeva zloženka s panceto in timijanom
(in še ena brez pancete)
~
zelenjavni lonec z domačo paradižnikovo omako
~
solata s kozjim sirom iz žara, z olivami in rukolo
~
domača tatarska omaka
~
jagodna torta
~
pecivo s pudingom in čokoladnim oblivom
Kot sem napisala, recepti bodo sledili - tako kot tisti iz slavnostne pogostitve doma, ki vam jih še dolgujem, bodo v prihodnje počasi kapljali tudi recepti iz piknika. Vmes pa se bo na blogu znašel še kakšen nov recept, ki ga bom sproti pripravila. Prihaja namreč čas sveže zelenjave in sadja, ki se ga že zelo veselim. 

Tako danes objavljam jed iz špargljev, katerih sezona se letos že počasi poslavlja - mislim, da sem ujela še zadnji vlak. Šparglje imam sicer zelo rada, ampak letos so mi nekako spolzeli mimo, saj sem bila z mislimi bolj pri pripravi drugih jedi za rojstni dan. Tokrat sem se lotila rižote iz špargljev, ki sem jim dodala dimljeno slanino, ki je bila pravzaprav rezultat sklenjenega kompromisa med mano in mojim dragim, ki ni ravno ne vem kakšen pristaš špargljev. Prepričan je bil, da bo slanina v rižoti zadostovala, da mu bo preusmerila misli in okus kolikor se da stran od špargljev. Rezultat je bil super, rižoto sva oba pojedla z velikim veseljem. Mislim, da se je slanina odlično povezala s šparglji in sva v jedi na koncu oba zelo uživala.


POTREBOVALA SEM (za dve osebi):
  • 1 čebula
  • 200 g riža (arborio)
  • 1 zavitek zelenih špargljev (cca. 500 g)
  • 100 g dimljene slanine
  • 2 žlici olivnega olja
  • 3 žlice masla
  • 2 mladi čebulici (samo zeleni del)
  • sol
  • črni poper
  • sveže nariban parmezan


Čebulo sem olupila in na drobno sesekljala. V ponvi sem segrela olivno olje in dodala čebulo, ter prepražila, da se je zmehčala (ne sme porjaveti). Šparglje sem oprala in jim odstranila oleseneli del. Lahko jih odrežete, sama pa sem se poslužila tehnike, ki jo je svetoval Jamie Oliver, in sicer sem špargelj z eno roko prijela pri glavi, z drugo roko na spodnjem delu in preprosto odlomila. Špargelj se bo prelomil točno na mestu, kjer se konča oleseneli del. Nekaj špargljev sem prihranila, preostale pa sem narezala na kolobarje. Slanino sem narezala na drobne trakove in jo dodala čebuli, ter na hitro prepražila. Dodala sem narezane šparglje, ter vse skupaj pražila še približno dve minuti, dodala riž, ter pražila še dobro munuto. Zalila sem z vodo, ponev pokrila s pokrovko, ter kuhala, dokler riž ni bil kuhan (cca. 20 minut). Vmes sem rižoto nekajkrat premešala, proti koncu kuhanja pa sem ji dodala dve žlici masla, ter solila in poprala po okusu.

Prihranjene šparglje sem na hitro popražila v ponvi, v kateri sem pred tem segrela žlico masla, ter jih malce posolila.

Po rižoti sem potresla na kolobarje narezani zeleni del mlade čebulice, ter dekorirala s celimi šparglji in potresla s svežim parmazanom - ker si ne morem si pomagati - obožujem ga! :)


Ni komentarjev :

Objava komentarja